gototopgototop
  1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

Местоположба

PDF Печати Е-пошта

Напишано од scytalemk

Испратено на 19 Октомври 2018

Сподели
 

						

Македонски Брод (брод - прегазлив дел од река) е гратче во западниот дел на Република Македонија. Тој се наоѓа во горниот тек на реката Треска и претставува средиште на областа Поречје. Од Кичево е оддалечен 27 km во источен правец, а во северо-западен правец на 37 km е оддалечен од Прилеп. Главен проблем претставува патното поврзување со Скопје бидејќи со изградбата на браната Козјак беше уништен дел од директниот патен правец, па сега за да се стигне до Скопје треба да се поминат околу 150 km одејќи преку Кичево, Гостивар и Тетово.

Македонски Брод е еден од помалите градови во Македонија. Тој се наоѓа во Поречката област и претставува нејзин центар. Градот лежи на бреговите на горното сливно подрачје на реката Треска. Оттаму произлегло и неговото име Брод.

На местото на денешниот град, над водите на Треска постоел еден мост што ги поврзувал градовите Прилеп и Кичево. Мостот меѓу народот бил познат под името Брод.

Најново видео

   
Снимка од пуштањето во употреба на мост во близина на село Могилец.

Facebook Фан страна

Календар на настани

Октомври 2018
П В С Ч П С Н
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Посетители

Денес34
Вчера37
Седмица275
Месец997
Вкупно137239

од 4.11.2010 год.